Geschiedenis

Het ontstaan van de Duitekluiters.

Het begon allemaal in 1984 tijdens de Carnaval.

Het idee om een dweilorkest te beginnen, met muzikanten die het leuk vonden om muziek te maken, maar die geen noot konden lezen. Het orkest zou enkel tijdens de Carnaval gaan optreden, en bij alle verenigingen binnen komen vallen. Plezier moest de boventoon voeren binnen dit orkest.

Het idee was geboren. De heren zijn gaan overleggen met Wim Simmers (van het café aan Klarendalseweg). Nadat Wim zijn medewerking had toegezegd waren de Duitekluiters in februari 1985 een feit.

De naam…. Café Simmers heette tijdens de Carnavalsdagen “de Duitenburucht” en de kluiters, dat waren de jonge muzikanten. Een aantal van hen werd zelfs in het Café van de barkruk getrokken om mee te gaan repeteren nadat hen de belofte was gemaakt, dat zij binnen 3 maanden muziek konden maken. Instrumenten waren niet voorhanden, deze moesten eerst gekocht worden.

Het spijkerschrift…. Alle leden konden geen enkele noot lezen en daarvoor is een speciaal spijkerschrift ontwikkeld. Hierdoor was het dus voor iedereen mogelijk om muziek te maken. Het eerste tenue van de heren bestond uit een pyamabroek, boerenkiel en slaapmuts. Ook pantoffels mochten hieronder niet ontbreken.

Het optreden….. Het eerste optreden werd gehouden in een café in Steenderen; drie liedjes kenden ze en die werden dan ook met veel plezier de gehele avond ten gehore gebracht.

De slogan…. Onze slogan wisselde in de jaren van “zonder drank geen klank” naar “dweilen met de bierkraan open”. Inmiddels maakte men veel muziek en ontstonden mooie dingen. Het uitbrengen van CD’s, het ontstaan van de vrouwenclub “de Duitefluiters”, diversie jubilea’s (15, 20 en 25 jaar). Na al die jaren is het plezier in het maken van muziek nog steeds niet verdwenen en de bedoeling is dan ook om nog tot in lengte van de jaren door te gaan, met het muzikaal omlijsten van menig feestje.